IBA
182
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-182,bridge-core-3.0.8,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_popup_menu_push_text_right,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.5,qode-theme-bridge,hide_inital_sticky,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

IBA

Over dit project

Als onderdeel van een grootschalige bouwmanifestatie “Internationale Bauausstellung Hamburg” hebben we deze opgave, als eerste in een reeks van prijsvragen, gekregen.

Onze interpretatie van deze opgave was een offensief ontwerp van zowel het gebouw als het omliggende terrein. Een ontwerp wat van “achtergebieden” hoogwaardige verblijfsruimten maakt en een positieve impact heeft op de omliggende wijk.

 

In dit proces was de uitdaging twee opdrachtgevers te verenigen onder één dak met ieder een eigen herkenbaarheid en een gelijkwaardig deel van de kavel.

 

Doordat het totaal volume van het gebouw aansluit op de aangrenzende bebouwing en zich naar buiten opent krijgt het geheel een informeel karakter. Bovendien biedt de openbare en collectieve ruimte hierdoor nieuwe kansen op het niveau van de buurt en de wijk, en geeft de bewoners tegelijkertijd een eigen plek waar ruimte is om met elkaar te leven.

 

Het uitgangspunt voor het architectonisch object is een rechte balk met een eenvoudige doorsnede die gunstig werkt op de energiehuishouding van het geheel en een voordelige plattegrond oplevert. Het totaalvolume is op een zo optimaal en compact mogelijke manier op de situatie gebogen om het ‘landschap’ een zo groot mogelijke maat te geven en te differentiëren, twee identiteiten te creëren, de oriëntatie en om de bezonning van de woningen te vergroten. Tegelijkertijd voegt dit compacte en gelede programma zich naadloos aan op de gestelde restricties van de locatie.

 

In het gebouwdeel van de opdrachtgever STEG hebben we grote “townhouses” ontworpen die zelf afgebouwd kunnen worden en waarvan delen verhuurd kunnen worden. De woningbouwvereniging Schanze heeft al een groep bewoners gevonden die samen in hun deel willen gaan wonen. Een deel van de verschillende woningen is letterlijk grondgebonden. Maar door middel van het creëren van een tweede woonstraat op de tweede verdieping zijn eigenlijk alle woningen grondgebonden. Het collectieve gebied, bestaande uit een gezamenlijk voorplein, een buitentheater en de woonstraat waar een aantal collectieve ruimtes aan zijn gerangschikt, biedt ruim kans tot ontmoeting en verblijf.

Locatie

Hamburg, Duitsland

Programma

Woningen

Ontwikkeld bij Onix:

Alex van de Beld, Berit Ann Roos (projectarchitecten), Bettina Kunst ( Kunst Herbert), Johannes Buchholz (Kunst Herbert), Olaf Janson, Rene Harmanni, Wouter Stoer, Joachim Reiter

Opdrachtgever

ISTEG stadterneurerungs- un dStadtentwicklingsgesellschaft Hamburg, Baugemeinschaft “Am Schipperort” GbR, Wohnungsbaugenossenschaft Schanze eG

Fotograaf

IBA Hamburg GmbH/Martin Kunze

Categorie
Co-creatie, Ontwerp