Kinderbescherming - Berit Ann Roos
134
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-134,bridge-core-2.6.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_popup_menu_push_text_right,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-25.4,qode-theme-bridge,hide_inital_sticky,elementor-beta,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-1211

Kinderbescherming

Over dit project

Achter het centraalstation Lelystad wordt een cluster Rijksgebouwen gerealiseerd, waar het gebouw van de Raad voor de Kinderbescherming onderdeel van uit maakt. Het gebouw heeft de abstracte contouren van een uitgeholde houten monoliet. Net als de schors van een boom is de schil van ruw hout. Deze schil is plaatselijk aangetast door de routes die door het gebouw lopen.
De hoofdroute spiraalt van de entree rond een kern van snelle verbindingen langs alle gemeenschappelijke ruimten, zoals kantine, vergaderruimte en een ruimte van een tussenklimaat naar het atrium op de bovenste verdieping. In het tussenklimaat wordt de gebruiker uitgedaagd om voor deze ruimte nieuwe gebruiksvormen te vinden. De hoofdroute is zichtbaar in de gevel, in de vorm van grote uithollingen, waarachter het houten interieurlandschap zichtbaar is.
In het interieur heerst het contrast tussen bepaald en vrij. De roterende ruimte is het architectonisch ontworpen gebied in het gebouw. Het zijn houten ruimten (vloeren, wanden en plafonds), waar ook vast meubilair in is verwekt. Buiten deze routes ligt de free zone. Een zone, waar de gebruiker alle vrijheid krijgt en het ontwerp zich terughoudend opstelt. Het resultaat is een gebouw dat op elke verdieping een andere ruimtelijke beleving oproept.
Locatie

Lelystad

Programma

Kantoor Raad voor de Kinderbescherming

Ontwikkeld bij Onix:

Alex van de Beld en Berit Ann Roos (project architecten), Marcel van der Sluis

Opdrachtgever

Raad voor de Kinderbescherming

Categorie
Ontwerp