Zorgboerderij 's Heeren Loo - Berit Ann Roos
170
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-170,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.6.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Zorgboerderij ’s Heeren Loo

Over dit project

Nominatie: Gouden Piramide voor inspirerend opdrachtgeverschap 2012

 

Het terrein Willem van den Bergh van de zorginstelling ’s Heeren Loo ligt in een prachtig groengebied aan de rand van de duinen in Noordwijk. We ontwierpen en realiseerden hier met gevoel voor cliënten, hun begeleiders en het landschap een serie dagbestedingsgebouwtjes.  Dit ontwerp voor een kinderboerderij vormt een aanvulling op dit ensemble.
De kinderboerderij staat midden in de wei en biedt daarmee een ontspannen ontmoetingsplek voor mens en dier. Om de geborgenheid voor de cliënten te benadrukken is uitgegaan van een groot (onder)dak dat vervolgens wordt doorsneden door een voetpad waarlangs bezoekers passeren. Het gebouw bewerkstelligt zo als kruispunt de gewenste ‘omgekeerde integratie’.

Het gebouw biedt een thuis voor mens en dier. Er bevinden zich stallen, een kippenhok en in de ‘naturende gevel’ kunnen allerlei vogels nestelen. De cliënten verzorgen en knuffelen de dieren in de stallen en werken in de keuken. Ze ontmoeten elkaar en bezoekers in de multifunctionele ruimte en op het terras. Een continue lichtstraat geeft alle binnenruimten een sfeervolle helderheid.

Binnen en buiten overheerst het gebruik van het materiaal hout. Afhankelijk van de situatie wordt het toegepast in verschillende vormen, bewerkingen, texturen, afwerkingen en kleuren. Het ontwerp toont met een effectieve en rijke integratie van flora en fauna, architectuur en landschap, geborgenheid en gastvrijheid dat zorg nooit marginaal mag en vooral niet hoeft te zijn.

Locatie

Noordwijk

Programma

Kinderboerderij

Ontwikkeld bij Onix:

Berit Ann Roos (project architect), Olaf Janson, Mark van der Net, Koen Looman

Opdrachtgever

’s Heeren Loo

Fotograaf

Peter van der Knoop

Categorie
Ontwerp