MFC Noordbroek - Berit Ann Roos
969
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-969,bridge-core-2.6.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_popup_menu_push_text_right,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-25.4,qode-theme-bridge,hide_inital_sticky,elementor-beta,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-1211

MFC Noordbroek

Over dit project

Voor het dorp Noordbroek, gelegen binnen landstreek het Oldambt hebben we een nieuw Multifunctionele Centrum (MFC) ontworpen. In het gebouw zijn een basisschool, kinderdagverblijf, naschoolse opvang, dorpshuis, een fysiotherapeut, bibliotheek en een sporthal opgenomen. Het MFC zal ook de omliggende dorpen bedienen en een verzamelplaats zijn voor het verenigingsleven binnen de gemeente Menterwolde.

 

Noordbroek heeft twee mooie stedenbouwkundige kwaliteiten: het oude lint met hoogwaardige woonhuizen afgewisseld met kenmerkende Oldambtster boerderijen, en de woongebieden achter het lint die ontsloten worden doormiddel van smalle straatjes vanaf het lint. Hier worden kleine woonerfjes afgewisseld door oude boerderijen met grote schuren.

 

De locatie van het MFC is ook zo’n gebied achter het lint. Door de grootte van het programma ligt het voor de hand om aansluiting te zoeken bij de ‘teruggerooide’ grote schuurvolumes. Dit stedenbouwkundig uitgangspunt gaf ons de kans om voor een scherpe prijs een supercompacte, en dus energiezuinig, MFC te maken. Dit wordt versterkt door het volume ellipsvormig te maken.

 

Deze compactheid hebben we mede bereikt door de sporthal in het midden te plaatsen. De andere functies zijn rondom de sporthal gesitueerd. Daarnaast is tijdens het ontwerpproces samen met de gebruikers en opdrachtgever intensief overleg geweest met betrekking tot flexibel en efficiënt ruimtegebruik, met als resultaat dat er minder oppervlakte gerealiseerd hoefde te worden. Dit alles heeft ertoe geleid dat het ontwerp op het vlak van Energie, Gebruikskwaliteit en Toekomstwaarde zeer goed scoort bij de GPR-berekening (Gemiddeld 8,1).

 

Centraal in het gebouw ligt het dorpshuis. Dit is het gezamenlijke gezicht van de MFC en wordt door de verschillende partijen gebruikt als huiskamer, grote zaal voor voorstellingen, vergaderruimtes en speellokaal. De huiskamer is een verwijzing naar de oude Oldambtster boerderij. Dit gegeven wordt versterkt door de ramen die een spel spelen met de karakteristieke raampartijen van de Oldambster boerderijen en metselwerk gemaakt van lokale Groningse klei.

Locatie

Noordbroek, Gemeente Menterwolde

Programma

Dorpshuis, basisschool, sportzaal, bibliotheek, fysiotherapieruimte & kinderopvang

Ontwikkeld bij Onix:

Berit-Ann Roos, Haiko Meijer (Projectarchitecten), Joost Maatkamp, Koen Looman

Opdrachtgever

Gemeente Menterwolde

Categorie
Ontwerp