Toren van Uitwierde
172
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-172,bridge-core-3.0.8,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_popup_menu_push_text_right,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.5,qode-theme-bridge,hide_inital_sticky,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Toren van Uitwierde

Over dit project

Winnaar: Dutch Design Awards 2013

 

Aan de noordrand van Delfzijl ligt de toren van Uitwierde. We hebben voor deze toren een ontwerp gemaakt zodat hij gebruikt kan worden als uitkijkpunt. Naar het uitkijkpunt toe hebben we een belevenispad ontworpen die specifieke kenmerken van de toren zichtbaar maakt.

 

De toren bestaat uit drie karakteristieke ruimten; het donkere souterrain (entree), de verticale torenruimte en de ruimte onder de kap. Deze ruimten worden verbonden door het belevenispad in de vorm van een trap. De gesloten balustrade van de trap verandert voortdurend van hoogte en leidt hierdoor het zicht van de bezoeker.  Het pad voert de bezoeker langs bijzondere punten, zoals het uurwerk, de klokken en de oude constructie, maar ook langs informatiepunten die iets vertellen over de geschiedenis van de toren en haar plek. Aan het eind van de route wordt het pad zichtbaar aan de buitenzijde van de Toren. Hier bevindt zich het uitkijkpunt met zicht op het omliggende landschap en in de verte, achter de dijk, het water van de Eems.

Kerktoren Uitwierde wint Dutch Design Award

Locatie

Uitwierde, Gemeente Delfzijl

Programma

Uitkijktoren en belevenispad

Ontwikkeld bij Onix:

Berit Ann Roos (project architect), Robert Bos

Opdrachtgever

Stichting Oude Groninger Kerken

Fotograaf

Peter van der Knoop

Categorie
Ontwerp