Westpolderschool - Berit Ann Roos
981
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-981,bridge-core-2.6.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_popup_menu_push_text_right,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-25.4,qode-theme-bridge,hide_inital_sticky,elementor-beta,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-1211

Westpolderschool

Over dit project

Het gebouw in Westpolderbolwerk bestaat uit twee scholen. Het stedenbouwkundig plan voorzag twee gebouwen aan weerszijde van een fietspad. Om de financiële middelen beter te kunnen inzetten werden de twee gebouwen onder “één” kap aan een kant van het fietspad gesitueerd. De omliggende wijk bestaat uit traditioneel ogende bakstenen huizen met erkers en dakkapellen. Om het gebouw in de wijk te verankeren is het thema “dakkapellen” opgepakt. Het gebouw bestaat uit verschillende maten van dakkapellen, waardoor het een dakkapel-in-een-dakkapel-op-een-dakkapel-aan-een-dakkapel is geworden. Door de dakkapellen integreert het zich, maar door de materialisatie geeft het gebouw te kennen dat het qua maat en functie een uitzondering is. De langsgevels en het dak bestaan uit zink waardoor het lijkt alsof er een plaat metaal over het volume gelegd is. Om te benadrukken dat het dak en de gevel een zijn, worden er in het zinken gedeelte alleen dakramen toegepast.

De haaks daarop staande gevels zijn van behandelde houten planken. Deze planken lopen in een onbehandelde variant door naar het binnengebied. De ruimte van het binnengebied is net een octopus die de vertrekken ontsluit, onderwijs ruimte herbergt en uitmondt in de kop: de gemeenschappelijke ruimte. De tentakels van de octopus rijken over beide verdiepingen en laten door verbredingen van de armen verblijfsruimten ontstaan. Het door de dakkapellen intredende licht valt via vides tot op de begane grond. De binnenruimte krijgt daarmee een bijna sacrale sfeer. Door de scholen onder een dak te scharen was er budget om in een grote dakkapel een knutselzolder te bouwen. Hier kunnen de kinderen de verschillende schalen van de dakkapellen ervaren en door de jaren heen het gebouw blijven ontdekken!

Locatie

Berkel en Rodenrijs

Programma

Twee basisscholen

Ontwikkeld bij Onix:

Berit Ann Roos, Haiko Meijer (projectarchitecten), René Harmanni, Joost Maatkamp

Opdrachtgever

gemeente Berkel en Rodenrijs

Categorie
Onderwijs, Ontwerp