Dagbesteding 's Heeren Loo - Berit Ann Roos
168
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-168,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.6.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Dagbesteding ’s Heeren Loo

Over dit project

Nominatie: Hedy d’Ancona-prijs voor excellente zorgarchitectuur 2012

 

Op het prachtige terrein van Willem van den Bergh, een terrein voor verstandelijk en lichamelijke gehandicapte mensen behorend tot de zorginstelling ‘s Heerenloo, heeft Onix de nieuwe dagbestedinggebouwen gerealiseerd. De gebouwen kregen een mooie landschappelijke plek met uitzicht op de duinen. De kernwaarden die in dialoog tussen de opdrachtgever, gebruiker en architect werden vastgelegd waren; 1) ontmoeting en sociale integratie, 2) kleinschaligheid en intimiteit,  3) schoonheid passend in het landschap, 4) gebruiksvriendelijkheid passend bij de verschillende gebruikers.

 

Uitgaande van deze kernwaarden werden twee erven gevormd, elk omgeven door verschillende dagbestedinggebouwen. Zo is er een ‘dierenerf’ met een manege, een theeschenkerij waar gelunchd en een drankje genuttigd kan worden, een hooischuur en een hondenpension. Verderop ligt het ‘groenerf’ met de kwekerij, een kas, een gebouw voor houtbewerking en de ‘Very Intensive Care werkunit’. Om de ontmoeting tussen passanten, bezoekers en cliënten te stimuleren is een doorgaande fiets- en wandelroute via de twee erven gesitueerd. De verschillende dagbestedingfuncties en gebruikers hebben wij zorgvuldig geordend rond de erven. Zo is de ‘Very Intensive Care werkunit’ niet geschikt om direct aan het erf te leggen, vanwege de prikkelgevoeligheid van de cliënten. Om ze toch onderdeel van het erf te kunnen laten zijn werd dit gebouw achter een paardenweide als satelliet aan het erf geplaatst. Het hek van de paardenweide zorgt tevens voor een afscheiding, die door de VIC-cliënten niet als zodanig ervaren wordt. Ook het hondenpension ligt als satelliet tussen de bomen om geen geluidsoverlast te veroorzaken.

 

Om volledig inzicht te krijgen in de wensen en eigenschappen van de gebruikers hebben wij zowel met cliënten als ook met hun begeleiders gesproken. De uitkomsten hiervan werden voorgelegd aan een hoogleraar autisme om ook vanuit de wetenschap zicht op de werkelijke vraag te krijgen. Veel cliënten leiden aan een vorm van autisme, wat betekent dat zij hun omgeving als fragmenten ervaren en die in hun hoofd tot een beeld moeten zien te vormen. Een voor hen zeer moeilijke taak. Dit gegeven hebben wij als uitgangspunt genomen voor het architectonische concept. De gebouwen zijn zo vormgegeven dat ook de bezoeker alleen fragmenten van de gebouwen beleeft en het totaal niet in één oogopslag kan ervaren. Zo zijn de gebouwen verrassend in hun voorkomen en omarmen tevens een openbare intieme ruimte.

 

Door een slimme, programmatische schikking van de functies ontstaan er een splitsing tussen verwarmde en onverwarmde gebouwen. Dit betekende een kostenbesparing maar is tevens een duurzame oplossing, installatietechnisch en qua materiaalgebruik, minder isolatie nodig).

 

Ook het materiaalconcept is gebaseerd op de cliënten, de gebruikers. Wij willen met de materialisering van de gebouwen de schoonheid en imperfectie tonen, net als ook de cliënten in hun ‘imperfectie’ mooi zijn. Deze Japanse filosofie omgezet in architectuur leidde tot prachtig gevormde en vervormde bakstenen in verschillende kleurtinten en houten paaltjes in hun oorspronkelijke vorm. De gebouwen zijn niet alleen duurzaam, onderhoudsarm en vandalismebestendig maar spelen ook een mooi spel met het licht en het landschap. Wij zien met trots dat de gebouwen met vreugde door de verschillende gebruikers gebruikt worden.

Video Dagbesteding Noordwijk

Locatie

Noordwijk

Programma

Dagbesteding, manege, hondencrèche, moestuin, VIC-workhome

Ontwikkeld bij Onix:

Berit Ann Roos (project architect), Olaf Janson, Koen Looman

Opdrachtgever

’s Heeren Loo

Fotograaf

SAPh - Rob de Jong, Peter van der Knoop

Categorie
Ontwerp